De L-factor


Stijging burnouts in 2011
Het aantal burnouts in Nederland is in 2011 met 11% toegenomen. Dat las ik laatst op nu.nl (bit.ly) en dat zette mij aan het denken. Met alle arbodiensten in Nederland en procedures zoals poortwachter is er zelfs een stijging geweest vorig jaar! Maar als ik mij dan probeer te verplaatsen in de mensen die het betreft vraag ik mij af wat daaraan vooraf is gegaan.

Wie trekt er aan de bel?
De directe omgeving zoals familie en vrienden, de werkgever en collega’s hebben het toch wel zien aankomen en wellicht ook zelfs signalen afgegeven? Hoe lang ga je hier nog mee door en zou je niet eens… Herkenbaar? Wat zou er voor nodig zijn om vroegtijdig aan de bel te trekken? Jij bent de regisseur in jouw leven, natuurlijk. Maar er gaan op dat moment allerlei gedachten door je hoofd, waardoor je toch niet in actie komt. Achteraf is alles te analyseren en gaat ook de werkgever niet vrijuit!

Werkgever, laat je betrokkenheid zien!
Mag je van de werkgever verwachten dat hij via periodieke gesprekken bekijkt hoe lekker jij in je vel zit? Mijn antwoord daarop is JA! Vooral bij het nieuwe werken zie ik een toenemend risico. Er zijn minder contactmomenten en dan is juist de persoonlijke betrokkenheid van leidinggevenden zo belangrijk. In de praktijk blijkt dat vooral gekeken wordt naar de output van de medewerkers. Te verklaren en een moderne benadering, maar misschien loopt de medewerker al maanden op zijn of haar tenen. Hierbij dan ook een oproep aan leidinggevenden in alle beroepsgroepen. Ga het gesprek aan en vraag hoe het gaat. Tip: vraag of de medewerker een cijfer kan geven. Ik noem dat de Lekker In Je Vel-factor (L-factor). Laat je vervolgens verrassen hoe het gesprek daarna verloopt!

Comments are closed.